De Ridder BV

uitzonderingen gesloten instellingen sup wetgeving

Uitzonderingen op SUP-wetgeving voor gesloten instellingen

De strijd tegen plasticvervuiling heeft wereldwijd geleid tot wetgeving die het gebruik van single-use plastics beperkt; de SUP wet. In veel landen worden wetten en voorschriften ingevoerd om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen en duurzamere alternatieven te bevorderen. Eerder schreven we al over de SUP-wetgeving in de eerste fase en deelden we een handige checklist ter voorbereiding op de invoering van een nieuwe fase in de invoering van de SUP wet in januari.

Echter, deze wetten zijn niet altijd van toepassing op gesloten instellingen zoals gevangenissen, ziekenhuizen en militaire bases. Laten we eens kijken naar de uitzonderingen die gelden voor dergelijke instellingen.

Inhoudsopgave

Waarom wordt de SUP-wetgeving ingevoerd?

Single-use plastics, zoals plastic rietjes, wegwerpbestek en plastic zakken, zijn een belangrijke bron van plasticvervuiling. Deze items belanden vaak in oceanen en waterwegen, waar ze aanzienlijke schade aanrichten aan het mariene ecosysteem en de biodiversiteit bedreigen. Als reactie hierop hebben veel landen wetgeving ingevoerd om het gebruik van deze items te verminderen en het gebruik van herbruikbare en biologisch afbreekbare alternatieven aan te moedigen.

ISO GECERTIFICEERD

Aantoonbaar toekomstgericht

Bij De Ridder BV gaan we ver voor onze klanten en partners. Met trots dragen we onze ISO 9001 certificering voor kwaliteitsmanagement en onze ISO 14001 certificering voor milieumanagement.

Voor gesloten instellingen gelden uitzonderingen

Gesloten instellingen, zoals gevangenissen, ziekenhuizen en militaire bases, worden uitgesloten van de toepassing van de SUP- wetgeving, om verschillende redenen:

  • Veiligheid en Beveiliging In instellingen zoals gevangenissen en militaire bases kan het gebruik van bepaalde plastics essentieel zijn voor veiligheids- en beveiligingsredenen. Bijvoorbeeld, plastic bestek kan worden gebruikt omdat het niet als een potentieel wapen kan worden gebruikt.
  • Hygiëne en Infectiepreventie In ziekenhuizen is het gebruik van single-use plastics vaak noodzakelijk om de verspreiding van infecties te voorkomen. Steriele verpakkingen en wegwerpartikelen worden gebruikt om de hygiëne te waarborgen en het risico op besmetting te minimaliseren.
  • Operationele Vereisten Sommige gesloten instellingen hebben specifieke operationele vereisten die het gebruik van single-use plastics rechtvaardigen. Bijvoorbeeld, in afgelegen militaire bases kunnen logistieke uitdagingen het gebruik van herbruikbare alternatieven onpraktisch maken.
  • Toezicht en Beheer Het toezicht en beheer van het gebruik van plastics in gesloten instellingen kan gemakkelijker zijn dan in openbare ruimtes. Dit kan het beheer van afvalstromen en recyclinginspanningen vergemakkelijken.

Corine Kes, accountmanager De Ridder BV, merkt dat veel instellingen vragen hebben over de uitzonderingen. “Veel klanten zoeken toch nog een bevestiging bij mij om zeker te zijn dat ze binnen de uitzondering vallen.” Ook klanten die binnen de uitzondering van de SUP-wet vallen grijpen de invoering van de wet aan om nog eens goed naar hun eigen processen en gebruik van disposables te kijken. “Vaak is er een duurzamer alternatief en we zien dat er veel vraag is naar meer informatie over deze opties. De wil om mee te bewegen met de nieuwe wetgeving is er, maar veiligheid heeft natuurlijk prioriteit in de besluitvorming. Gelukkig kunnen we vaak een goed alternatief aanbieden.”

Vacatures

De Ridder, een innovatieve werkplek waar we jou waarderen.

We bieden een dynamische werkomgeving waarin jij jezelf kunt ontplooien en met ons mee kunt groeien. Als jij gedreven, ondernemend, resultaatgericht, collegiaal en gepassioneerd bent, geloven we dat jij bij ons het verschil kunt maken.

Duurzame alternatieven in gesloten Instellingen

Hoewel gesloten instellingen zijn vrijgesteld van bepaalde aspecten van de wetgeving, betekent dit niet dat ze geen stappen kunnen ondernemen om hun plasticverbruik te verminderen. Integendeel, veel instellingen hebben initiatieven gelanceerd om duurzamere alternatieven te omarmen. Corine deelt een paar van de alternatieven, waaronder het

  • Softline servies en bestek Het assortiment van Softline is speciaal ontworpen voor gesloten inrichtingen, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ-instellingen. Het is van molestbestendig materiaal gemaakt  en is zo ontworpen dat het heel lastig is om letsel aan te brengen met de producten uit deze lijn. Dat maakt dat Softline servies en bestek bij uitstek geschikt voor gebruik door mensen die last hebben van gedragsproblematiek.
  • Flexibel servies en bestek Er is een ruim assortiment in flexibel servies en bestek. De producten zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof of siliconen. De lijn kan tegen een stootje en is flexibel, waardoor er veel minder schade mee kan worden aangericht. Zoals al ons bestek en servies is deze lijn geschikt voor vaatwasser en magnetron. Een prima alternatief voor wegwerpartikelen.
  • Robuust en molestbestendig De bekers, glazen en mokken van polycarbonaat hebben het uiterlijk van het gewone huis-, tuin- en keukenbekers. (ALT het uiterlijk van de gewone bekers die we thuis in de keukenkast hebben staan). Maar vergis je niet, door het gebruik van robuust polycarbonaat zijn deze bekers onverwoestbaar. Er is dus geen kans op scherven waar client zichzelf of anderen mee kunnen verwonden. Wij noemen het onverwoestbare huiselijkheid!
  • Educatie en Bewustwording Het bevorderen van bewustwording onder het medewerkers en bewoners van instellingen is een speerpunt voor sommige klanten als start van de beweging tot verminderen. “Het voelt goed dat De Ridder BV ook daarin meedenkt. Onze collega’s van marketing hebben meerdere adviesgesprekken gevoerd om een impuls te geven aan interne communicatie bij onze klanten.”

Ondanks de huidige uitzonderingspositie raadt Corine gesloten instellingen aan om in elk geval te oriënteren op alternatieven voor wegwerpartikelen. “Het ligt in de lijn der verwachting dat ook bij de uitzonderingsgevallen op den duur het roer om moet. Uiteindelijk is die duurzame toekomst het streven, zonder concessies te doen aan de veiligheid van medewerkers en bewoners. Wij denken graag mee.”

Laatste nieuws