SUP-wetgeving in gesloten instellingen zoals detentie en zorg: dit betekent het voor jou
Het problematische milieueffect van rondzwervend plastic wordt steeds duidelijker. Om deze reden moet iedere organisatie in Europa vanaf 3 juli 2021 voldoen aan de Single Use Plastics (SUP) wetgeving. Er zullen verschillende stappen volgen waarin er aanvullende regels van toepassing worden. In dit artikel lees je wat er van jou wordt verwacht als ondernemer, zorg- of gesloten instelling.
In een detentie-omgeving waar cliënten kort of op onregelmatige basis verblijven, kan de keuze worden gemaakt voor disposable servies en bestek. Tot voor kort waren veruit de meeste disposable borden, rietjes, roerstaafjes, vorken, messen en lepels gemaakt van kunststof materialen als polystyreen en polypropyleen. Doordat dit lichte en kleine voorwerpen zijn, komen ze makkelijk terecht in de natuur of in de zee. Voor deze Single Use Plastics moet dus een alternatief komen, zo heeft de Europese Unie besloten.
Inhoudsopgave
Doel van de SUP wetgeving
Maar liefst 80% van het zwerfafval dat in de zee belandt bestaat uit kunststofproducten. Het wegwerpplastic dat in de zee belandt, neemt jaarlijks toe. Dit milieuprobleem noemen we de plastic soep. De reden dat de plastic soep problematisch is, is dat plastic giftige stoffen bevat en dat het materiaal zeer langzaam afbreekt in de natuur. Voor dieren die in of bij de zeeleven is dit erg gevaarlijk. Bovendien kunnen er plasticresten in voedsel terechtkomen. De Europese Unie heeft besloten in actie te komen en de oorzaak van de plastic soep te bestrijden.
Wat houdt de SUP Wet precies in?
In oktober 2018 heeft het Europees Parlement ingestemd met het verbod op single use plastics in de EU. Hiermee worden kunststofproducten die bestemd zijn voor eenmalig gebruik verbannen van de markt. Alle EU-landen moeten uiterlijk op 3 juli 2021 de richtlijn overnemen in hun nationale wetgeving. In Nederland is dit opgenomen in het “Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik”.
Alternatieve grondstoffen voor kunststoffen polystyreen, polypropyleen, PLA en CPLA zijn bijvoorbeeld hout, palmblad, karton, bamboe en pulp. Bio-kunststoffen vormen dus geen geschikt alternatief. Al het disposable servies en bestek van De Ridder Safe & Secure is – nu al – gemaakt van materialen die voldoen aan de SUP wetgeving. U kunt er daarnaast natuurlijk ook voor kiezen om de overstap te maken naar herbruikbare producten. In een detentie-omgeving is het belangrijk dat de kwaliteitseisen hoog zijn, zodat er geen schade met het bestek en servies kan worden aangericht en het bestand is tegen zwaar gebruik. Het Soft line servies en bestek is dan ook het overwegen waard.
Toekomst: dit mag je verwachten
Volgens het Ontwerpbesluit zoals op 25 juni 2020 is gepubliceerd zal de SUP-regeling volgens onderstaande stappen worden geïmplementeerd. Het kan dus dat de definitieve regelgeving verandert. Bovendien kunnen verschillende EU lidstaten de SUP-regeling op een andere manier vormgeven.
De belangrijkste stappen:
- Vanaf 2021 moeten lidstaten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen (zoals drinkbekers en voedselcontainers).
- Vanaf 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes.
- Vanaf 2021 komt er een voorschrift op hygiëneproducten (zoals vochtige doekjes, tampons en maandverband), tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval dit hoort (hoe af te danken). Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welk gevolg dit heeft op het milieu.
- Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling.
- Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn.
- In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn.
- Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Dit gaat over o.a. drank- en voedselverpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten (met filters), Ballonnen en vistuig. Producenten moeten onder meer zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten. En voor bewustwording van de consument.
Vacatures
De Ridder, een innovatieve werkplek waar we jou waarderen.
We bieden een dynamische werkomgeving waarin jij jezelf kunt ontplooien en met ons mee kunt groeien. Als jij gedreven, ondernemend, resultaatgericht, collegiaal en gepassioneerd bent, geloven we dat jij bij ons het verschil kunt maken.
Nieuw (update april 2023): informatieplatform voor bedrijven
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde op 13 april middels een uitgebreide nieuwsbrief hun nieuwe kennisplatform: www.minderwegwerpplastic.nl. Op deze website vind je o.a. een handige regelhulp voor ondernemers en een communicatiebox. Ook vind je er per bedrijfstype handige informatie en factsheets waarin duidelijk wordt weergegeven wat de SUP-wet voor jou betekent. Dit platform is met name bedoelt om zoveel mogelijk ondernemers te bereiken en te informeren.
Hulp nodig?
Twijfel je of de producten die je op dit moment gebruikt wel conform de SUP-wetgeving zijn, of dit in de toekomst zullen blijven? Wij denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op via in**@de********.nl .
Laatste nieuws
De Ridder BV behaalt het A Great Place to Work-certificaat!
Bij De Ridder BV zijn we trots om te delen dat we het A Great Place to Work-certificaat hebben bemachtigd!
Leba Sport gaat op in De Ridder BV: Samen sterker in sport, spel en recreatie!
Assendelft, oktober 2024 – Met veel trots en enthousiasme maken wij bekend dat Leba Bakker Sport BV per 1 september
Duurzaam sport- en spelmateriaal
Sporten is niet alleen is de beste manier om fit te blijven en draagt bij aan een gezond lichaam en
De populairste slipper van Nederland maakt plaats voor duurzame variant
De oude De Ridder badslipper is een geliefd en herkenbaar product in Nederland. Toch maken de slippers vanaf nu plaats