De Ridder BV

Op koers in de Race to Zero

De Bunzl groep heeft een ambitieus nieuw programma gepresenteerd om zijn ecologische voetafdruk in twee fasen naar netto nul te reduceren, waarbij zowel de bedrijven als de leveranciers worden betrokken om de gestelde doelstellingen te realiseren.

Inhoudsopgave

Race to Zero

Bunzl vermindert al jarenlang proactief zijn ecologische voetafdruk door middel van een consolidatiemodel en operationele efficiëntie, met als doel klimaatverandering te bestrijden. In oktober 2021 zijn de inspanningen echter opgevoerd, aangezien de groep zichzelf ambitieuze doelstellingen heeft gesteld. In lijn met het Race to Zero-initiatief van de Verenigde Naties streeft Bunzl er nu naar om netto nul te bereiken tegen 2050. Recentelijk is er een zorgvuldig plan opgesteld en ingediend bij het Science Based Target Initiative (SBTi) voor certificering, waarbij al aanzienlijke vooruitgang is geboekt.

De overgang naar netto nul vereist aanzienlijke veranderingen, zowel intern als bij de leveranciers. Voordat de uiteindelijke doelstelling wordt bereikt, zal het programma echter een beheersbare tussenfase doorlopen, die wordt gekarakteriseerd als een ‘kortetermijn-wetenschappelijk onderbouwd doel’. Dit houdt in dat de groep voornemens is om tegen 2030 een absolute vermindering van 27,5% in de koolstofemissies te realiseren. Concreet betekent dit dat alle bedrijfsgebieden zich richten op het verminderen van hun emissies door meer hernieuwbare energie in te kopen, over te stappen op elektrische of hybride voertuigen, na te denken over duurzame gebouwen en grotere elektrische voertuigen voor de commerciële vloot uit te proberen. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met leveranciers om ervoor te zorgen dat hun koolstofreductiedoelstellingen in lijn zijn met die van Bunzl.

ISO GECERTIFICEERD

Aantoonbaar toekomstgericht

Bij De Ridder BV gaan we ver voor onze klanten en partners. Met trots dragen we onze ISO 9001 certificering voor kwaliteitsmanagement en onze ISO 14001 certificering voor milieumanagement.

Stip aan de horizon voor emissiereductie

Van 2030 tot 2050 zijn de langetermijndoelstellingen om de emissies met ten minste 90% te reduceren, waarna de resterende 10% zal worden gecompenseerd om netto nul te worden. De voordelen van deze maatregelen zijn zowel aanzienlijk voor het milieu als voor de financiële resultaten, hoewel de transitie onvermijdelijk extra inspanningen zal vergen. Voor Bunzl is het proces duidelijk: er moet snel worden gehandeld, en hoe sneller veranderingen worden doorgevoerd, hoe sneller de doelstellingen kunnen worden behaald.

Zicht op de keten

Wat betreft de leveranciers is er minder controle over de uitvoering van dit plan, aangezien deze relaties niet centraal worden beheerd. Desondanks worden leveranciers actief aangemoedigd om soortgelijke stappen te ondernemen. Uiteindelijk zijn het de eindklanten die hun eigen koolstofdoelstellingen vaststellen en deze initiatieven aansteken, waardoor het logisch is dat leveranciers anticiperen op en bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen. Bunzl’s rol is om met deze leveranciers in gesprek te gaan en hen te ondersteunen bij het vaststellen van hun eigen koolstofreductiedoelstellingen, zodat ze kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar verminderde emissies in de waardeketen.

Momenteel heeft de groep contact opgenomen met 750 van zijn leveranciers, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 79% van Bunzl’s scope 3-koolstofemissies. De top 250 leveranciers hebben een vragenlijst ontvangen om inzicht te krijgen in hun plannen voor koolstofreductie tot nu toe. De lijst met conforme en niet-conforme leveranciers zal worden gedeeld met de inkoopafdeling van elk van Bunzl’s bedrijven, zodat zij het belang kunnen benadrukken van het aanpassen van hun aanbod om de gestelde doelstellingen te bereiken. Bunzl zal in eerste instantie prioriteit geven aan samenwerking met en ondersteuning van leveranciers. Indien zij echter niet bereid zijn om samen te werken aan de vereiste doelstellingen binnen de gestelde termijn (2027), kan aan andere leveranciers de kans worden geboden om aan de vraag te voldoen.

Vacatures

De Ridder, een innovatieve werkplek waar we jou waarderen.

We bieden een dynamische werkomgeving waarin jij jezelf kunt ontplooien en met ons mee kunt groeien. Als jij gedreven, ondernemend, resultaatgericht, collegiaal en gepassioneerd bent, geloven we dat jij bij ons het verschil kunt maken.

Wij gaan de uitdaging aan voor de toekomstige generaties

Toen James Pitcher, Group Head of Sustainability van Bunzl, werd gevraagd hoe haalbaar de doelstellingen zijn, antwoordde hij: “Ik denk dat het een uitdaging zal zijn voor elk bedrijf. In een wereld waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, zullen deze onze operaties, toeleveringsketens, de activiteiten van onze klanten en het sentiment van onze investeerders over hoe goed bedrijven met deze uitdagingen omgaan beïnvloeden. Met de toenemende druk moeten we onze doelstellingen nu realiseren. Er zal een periode zijn waarin we anders moeten denken; dit kan enige investering vereisen en een andere manier van samenwerking met onze leveranciers. Ik ben echter ervan overtuigd dat Bunzl een organisatie is die dit goed kan beheren.”

Hoewel het in de lijn der verwachting ligt dat veel medewerkers die nu bijdragen aan het programma tegen 2050 mogelijk niet meer bij het bedrijf zijn, heerst er een gevoel van trots om deel uit te maken van een dergelijk waardevol initiatief en te weten dat het zal bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van de koolstofemissies voor toekomstige generaties.

Laatste nieuws