De Ridder BV

verduurzamen binnen gesloten instellingen

Verduurzamen binnen gesloten instellingen: Karin denkt mee!

Het doet ons goed te merken dat onze klanten, die voor een heel groot deel binnen de (semi-)overheid actief zijn, actief aangeven te willen verduurzamen. Als leverancier hebben we toegang tot kennis in de markt en informeren we graag over de mogelijkheden. Karin van Olffen, Business Development Manager bij De Ridder BV, zet haar belangrijkste tips voor verduurzamen binnen gesloten instellingen op een rijtje!

Inhoudsopgave

De R-ladder van het RVO als uitgangspunt

In 2020 publiceerde het RVO de R-ladder. Dit is een ladder die ons helpt de mate van circulariteit aan te duiden. Hoe hoger op de R-ladder, hoe beter deze strategie past binnen een circulaire economie.

Stap 1. Afzien van gebruik

Helemaal bovenaan de R-ladder vind je Refuse & Rethink. Een grondstof of product níet meer gebruiken is altijd het best. Zitten er materialen in een product die eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Of heb je al een ander product liggen dat je net zo goed ook voor meerdere toepassingen kunt gebruiken waarmee je het product overbodig maakt?

“Dat kan ook bijvoorbeeld het radicaal veranderen van een product zijn, waarbij je bijvoorbeeld afstand doet van chemische, niet-afbreekbare ingrediënten of grondstoffen die uit niet-hernieuwbare bronnen komen. Een mooi voorbeeld hiervan is de overstap van het COA op volledig ecologische afwasmiddel, allesreiniger en shampoo voor haar & huid. Daarmee voorkomen ze niet alleen dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen, maar geven ze ook een belangrijk signaal af aan medewerkers en bewoners,” aldus Karin. Contractbeheerder bij het COA Klaas Pasterkamp deelt in dit interview zijn ervaring met de verduurzaming.

“Een ander concreet voorbeeld is het verwijderen van onderverpakkingen wanneer artikelen al met meer stuks in een verpakking zitten. Als klant kun je jouw leverancier hierin uitdagen te verduurzamen. Met de komst van de Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR), welke op dit moment nog op Europees niveau wordt voorbereid, worden overbodige omverpakkingen in veel gevallen zelfs verboden.”

ISO GECERTIFICEERD

Aantoonbaar toekomstgericht

Bij De Ridder BV gaan we ver voor onze klanten en partners. Met trots dragen we onze ISO 9001 certificering voor kwaliteitsmanagement en onze ISO 14001 certificering voor milieumanagement.

Stap 2. Verminderen van het gebruik

“Minder grondstoffen gebruiken betekent een lagere milieu-impact. Wij denken daarom graag mee met onze klanten met betrekking tot materiaalreductie, bijvoorbeeld door een plastic zak van dunner materiaal te maken of kleinere dozen te leveren wanneer die ook aan de gestelde eisen voldoen,” legt Karin uit. Want ook binnen gesloten instellingen komt er een hoop verpakt binnen en moeten er spullen verpakt worden.

“Dat begint natuurlijk al bij onszelf. Wij leveren producten doorgaans op pallets, en hebben daarom in 2019 gekozen voor een wikkelmachine die drie keer zo strak wikkelt en daarmee ruim 60% minder LDPE-folie verbruikt.”

Stap 3. Hergebruik waar mogelijk

“Wij zijn groot fan van wegwerpartikelen vervangen door herbruikbare artikelen – wanneer dit daadwerkelijk duurzamer is. Dat is afhankelijk van hoe vaak een product gebruikt zal worden. Vaak spelen hygiëne-vereisten ook een rol in de mogelijkheden,” legt Karin uit.

Gelukkig weegt duurzaamheid steeds zwaarder mee in Europese aanbestedingen. “We adviseren bijvoorbeeld om in gevangenissen gebruik te maken van RVS hufterproof dispensers voor zeep en shampoo. De dispensers zijn navulbaar met grote verpakkingen en hebben een lange levensduur. Door dispensers te gebruiken heb je niet alleen veel minder verpakkingsafval ten opzichte van kleinverpakkingen, maar gaat het productverbruik – in dit geval shampoo en zeep – ook aantoonbaar naar beneden.”

Een andere tip voor jou als klant is kiezen voor herbruikbare verzendverpakkingen in plaats van dunne kartonnen dozen met een korte levensduur. De aankomende PPWR stelt ambitieuze hergebruik doelstellingen aan logistieke verpakkingsmiddelen, wat inhoudt dat we hier sowieso met z’n allen over na moeten denken.

“We leveren bij het COA al in herbruikbare, sterkere kartonnen dozen. Misschien heb je dat al eens gelezen in onze duurzaamheidsnieuwsbrief! Wanneer de dozen leeg zijn, worden ze plat gevouwen en opgestapeld op een pallet, zodat ze bij de eerstvolgende levering weer mee terug kunnen naar ons magazijn,” vertelt Karin.

Ontzettend actueel in het kader van hergebruik stimuleren is de SUP-wet, waar ook gesloten instellingen en de zorg mee te maken hebben – al gelden hier ook de nodige uitzonderingen. Neemt niet weg dat in kantoren en openbare ruimtes wél aan alle reductiemaatregelen voldaan moet worden. Dat houdt onder andere in dat per 1 januari 2024 wegwerp drank- en voedselverpakkingen die kunststof bevatten verboden worden (mits hoogwaardig recyclebaar, maar dat is voor deze productgroep nog onmogelijk).

“We denken natuurlijk graag met je mee over herbruikbare alternatieven. En los van servies en bestek bieden we vanuit ons De Ridder Safe & Secure concept héél veel producten aan die zelfs onder extreme omstandigheden niet kapot te krijgen zijn,” aldus Karin.

Vacatures

De Ridder, een innovatieve werkplek waar we jou waarderen.

We bieden een dynamische werkomgeving waarin jij jezelf kunt ontplooien en met ons mee kunt groeien. Als jij gedreven, ondernemend, resultaatgericht, collegiaal en gepassioneerd bent, geloven we dat jij bij ons het verschil kunt maken.

Stap 4. Opknappen om weer opnieuw te gebruiken

“Gaat er iets kapot? Kijk dan eerst of het nog te repareren valt. Of misschien kun je een deel van het voorwerp nog op een andere manier inzetten. Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om afgedankte matrassen bij ons aan te bieden. Die worden dan uit elkaar gehaald. De hoezen worden ontrafeld om er weer nieuw garen van te spinnen. Het schuim wordt versnipperd en zie je vervolgens terug in ondermatten, sportmatten en koematten. Zo krijgen de grondstoffen van producten, ook wanneer ze in hun oorspronkelijke vorm aan het einde van hun levensduur zijn gekomen, in een andere vorm weer een nieuw leven.”

Stap 5. Richt jouw stromen in voor optimale recycling

Het liefste wil je onnodige grondstoffen niet gebruiken, verminderen waar mogelijk en zoveel mogelijk hergebruiken. Laten we dat vooropstellen. Maar als dat allemaal niet (meer) lukt, recycle de grondstoffen dan zo goed mogelijk. Weer met het doel bestaande grondstoffen te gebruiken en de aarde niet verder uit te putten.

“Ik raad aan om de materialen die je inkoopt goed onder de loep te nemen en met de afvalverwerker om tafel te gaan. Wat gebeurt er met de materialen nadat jij ze hebt weggegooid? Hoe kun je de materialen het beste scheiden? Bij welke materialen is het belangrijk dat ze schoon blijven voor goede recycling? De recyclecheck van het KIDV geeft al veel informatie over hoe het in Nederland ‘gemiddeld gezien’ werkt. Echter bestaan er nog verschillen tussen afvalverwerkers en gemeenten. Navragen is dus altijd goed, en wij als leverancier sluiten natuurlijk ook graag aan om de mogelijkheden te bespreken!”

Onlangs bezochten drie collega’s Frankenhuis BV in Almelo om met eigen ogen te zien hoe textiel gerecycled wordt tot verschillende vormen grondstoffen. “Eén dag per week besteden de medewerkers van het Frankenhuis aan experimenteren met nieuwe recycling methoden, om zo op steeds meer recycling vraagstukken een antwoord te hebben. Dat is maar goed ook, want de UPV Textiel die per 1 juli 2023 in werking getreden is, dwingt de textielindustrie om meer te hergebruiken en recyclen,” aldus Karin.

Aan de slag! Hulp nodig?

Of je nu binnen of buiten de gesloten muren werkzaam bent, wij willen altijd wel even met je meedenken over mogelijke verduurzamingen. Een circulaire economie bereiken we immers alleen samen. Vrijblijvend in gesprek? Neem zeker even contact met ons op!

Laatste nieuws